Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa huoneistossa. Asunnon haltija on velvollinen hankkimaan palovaroittimen, vaihtamaan siihen pariston säännöllisesti sekä valvomaan sen toimintakuntoa.

Sisäministeriö on antanut 14.4.2009 asetuksen (239/2009) palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta. 1.1.2010 lähtien asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60m2 kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin.

Parasta olisi hankkia palovaroitin kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen.

Kotivakuutus

Irtaimiston ja omaisuuden turvaksi asukkaan kannattaa hankkia kotivakuutus. Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa ainoastaan taloyhtiölle aiheutuneet vahingot. Se ei korvaa asukkaan omaisuudelle tapahtuneita vahinkoja.

Pesutupa

Ohjeet pesutuvan käytöstä ja sen käyttöajoista löytyvät pesutuvan seinältä. Voit myös tiedustella niitä huoltomieheltä tai isännöitsijältä.

Talosauna

Saunavuoron voit varata pääsääntöisesti isännöitsijältä. Saunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön. Jätä sauna käyttösi jälkeen siistiksi, sellaiseksi kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa.

Pysäköinti

Voit tiedustella autopaikkoja isännöitsijätoimistosta. Sähköpisteellä varustettujen autopaikkojen suojakannet on aina lukittava, eikä johtoja saa jättää roikkumaan tolpasta.

Ajoneuvojen luvaton pysäköiminen piha-alueella, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Väärin pysäköidyt autot haittaavat lumen aurausta, pihateiden kunnossapitoa sekä pahimmassa tapauksessa hälytysajoneuvojen liikkumista.

Antennilaitteet

Kaikkien rakennuksen ulkopuolelle asennettavien antennien, kuten sateliittiantennin, asentamiseen on saatava lupa taloyhtiön hallitukselta. 

Pesukoneet ja muut kodinkoneet

Pyykin- ja astianpesukoneen kytkentä on syytä antaa ammattilaisen tehtäväksi. Astianpesukoneen alle suositellaan asennettavaksi kaukalo, joka ohjaa mahdollisen vuotoveden koneen edustalle.

Pyykin- ja astianpesukoneen täyttöventiili on aina suljettava kun kone ei ole käytössä.

Muistettavaa:

  • Uudet kodinkoneet ovat sähkön- ja vedenkäytön kannalta usein huomattavasti säästäväisempiä kuin vanhat kodinkoneet. On hyvä tutkia ostotilanteessa energiatietoja ja vertailla niitä ennen ostopäätöksen tekemistä.
  • Lue aina ennen käyttöönottoa laitekohtaiset hoito,- huolto- ja käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Myyjäliike opastaa epäselvissä tilanteissa.
  • Mikäli mahdollista niin käytä vettä ja sähköä säästäviä toimintoja.

 

Tupakointi

Tupakkalaki ja usein myös taloyhtiön omat järjestyssäännöt kieltävät tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä tiloissa, myös hisseissä. Mikäli taloyhtiö on varannut pihamaalle erillisen tupakointipaikan asianmukaisella jäteastialla niin käytäthän sitä.

Tupakkalaki »

Ekoisännät Ky Rullakatu 18 C Puh. (03) 751 3184 » toimisto(a)ekoisannat.fi
Y-tunnus: 0577419-5 15900 LAHTI Fax (03) 751 3306 » www.ekoisannat.fi